tirsdag den 1. april 2014

Oldefars bror på prærien

Min oldefader Peter Henrik Groth ankom 9 April 1894 til havnen i New York, hans destination var Creston, Platte County, Nebraska, hvor hans lillebroder Frederik Bernhard Groth levede på en farm. 
Fred Groth drog over Atlanten i 1887 - ombord på SS Geiser fra Thingvalla Line. Skibet ankom til New York 25 Juni 1887 med godt 830 passagerer ombord


Om SS Geiser er der et drama et års tid senere, da den steamer afsted østpå og kolliderer med Thingvalla den 14. August 1888 - SS Geiser brækker i to dele og synker på 5 minutter, 105 omkommer 


 Heldigvis gik hjemturen fint for min oldefar der efter 5 år over there, vender hjem til Ørre i 1899, og gifter sig med Mette Marie, der har arvet Nybro Mølle.

 Som børn hørte vi tit historierne om at oldefar rejste til Amerika for at finde sine brødre uden resultat. Det viser sig jo så at han faktisk udmærket vidste hvor Fred befandt sig, og boede i en længere årrække i Creston, ja han findes endda optaget i registeret over naturaliserede i Nebraska.

 Hvordan broderens færd fra New York i 1887 til han dukker op som gårdejer i Creston i folketællingen i 1900 forløb er ikke helt klart, da folketællingen fra 1890 i USA desværre gik tabt i en brand. Det vides dog fra et notat i Columbus Telegraph, at han fik ægteskabslicens med Julia van Oyen, og at de bliver gift den 28 Juli 1897. 
 Det ville jo have været fantastisk hvis de nu fik en stor børneflok, og en vifte af genfundne slægtninge derved åbenbarede sig; men desværre var ægteskabet barnløst.
 Julia dør før 1930, og Fred dør 22/3 1939

 Peter Henrik og Frederik Bernhard var sønner af Christoffer Wilhelm Groth og hans anden kone Anne Pedersdatter Grau - han var første gang gift med Frederikke Augusta Jansen, og havde da han kom op nordpå fra Schleswig, sønnen Vilhelm Heinrich August med sig, han var født i 1853. 
 Denne halvbroder findes med familien til han bliver konfirmeret i Ørre, siden har jeg ikke lykkets spore ham nogen steder, så nogen sandhed kan der være i barndommens sagaer om den forsvundne broder - det er jo meget muligt at han også drog over vestpå, og det var ham de ikke kunne finde.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar